# THE WEST AFRICAN EXAMINATIONS COUNCIL

# WEST AFRICAN SENIOR SCHOOL CERTIFICATE EXAMINATION FOR PRIVATE CANDIDATES, 2016 FINAL INTERNATIONAL TIMETABLE

DATE	PAPER CODE	SUBJECT/PAPER	DURATION	TIME
Monday, 1 <sup>st</sup> to	P7073	Basketry 3 (Project Work)*	6 hours a day for	Date and time for each paper will be
Friday, 19 <sup>th</sup>	P7083	Ceramics 3 (Project Work)*	5 days for each	arranged by the Council.
August, 2016	P7103	Graphic Design 3 (Project Work)*	paper	
	P7113	Jewellery 3 (Project Work)*		
	P7123	Leatherwork 3 (Project Work)*		
	P7133	Picture Making 3 (Project Work)*		
	P7143	Sculpture 3 (Project Work)*		
	P7153	Textiles 3 (Project Work)*		
Tuesday, 16 <sup>th</sup>	P7023	Foods and Nutrition 3 (Practical) Planning Session	1hr	08.30 am. – 09.30 am
August, 2016				
Tuesday, 23 <sup>rd</sup>	P6033	Auto Mechanics 3 ( Practical )	2hrs	08.30 am. – 10.30 am. (1 <sup>st</sup> Set)
August, 2016	P6033	Auto Mechanics 3 ( Practical )	2hrs	11.00 am. – 1.00 pm. (2 <sup>nd</sup> Set)
Thursday, 25 <sup>th</sup>				Time for paper will be arranged by the
August, 2016 to	P7054	Music 3B (Performance Test)	30mins	Council.
Tuesday, 27 <sup>th</sup>	P3043	French 3 (Oral)	40mins	
September, 2016	P7013	Clothing and Textiles 3 (Practical)	2hrs 30mins	
	P7023	Foods and Nutrition 3 (Practical)	3hrs	
Thursday, 1 <sup>st</sup>	P7122	Leatherwork 2 (Essay)*	2hrs	08.30 am. – 10.30 am.
September, 2016	P7121	Leatherwork 1 (Objective)*	50mins	10.30 am. – 11.20 am.
	P6092	Woodwork 2 (Essay and Design)	2hrs 20mins	1.00 pm. − 3.20 pm.
	P6091	Woodwork 1 (Objective)	40mins	3.20 pm. – 4.00 pm.
	P7012	Clothing and Textiles 2 (Essay)	1hrs 30mins	1.00 pm. − 2.30 pm.
	P7011	Clothing and Textiles 1 (Objective)	1hr	2.30 pm. –3.30 pm.
Friday, 2 <sup>nd</sup>	P5042	Biology 2 (Essay)	1hr 40mins	08.30 am – 10.10 am.
September, 2016	P5041	Biology 1 (Objective)	50mins	10.10 am. – 11.00 am.
	P7142	Sculpture 2 (Essay)*	2hrs	2.00 pm. –4.00 pm.
	P7141	Sculpture 1 (Objective)*	50mins	4.00 pm. – 4.50pm.
Saturday, 3 <sup>rd</sup>	P3022	English Language 2 (Essay)	2hrs	08.30 am. – 10.30 am.
September, 2016	P3021	English Language 1 (Objective)	1hr	10.30 am. – 11.30 am.
Monday, 5 <sup>th</sup>	P2042	Geography 2(Essay)	2hrs	08.30 a.m. – 10.30a.m.
September, 2016	P2041	Geography 1(Objective)	1hr	10.30a.m – 11.30a.m.
	P5043	Biology 3 (Alternative to Practical Work)	2hrs	1.00 p.m – 3.00 p.m.

DATE	PAPER CODE	SUBJECT/PAPER	DURATION	TIME
Tuesday, 6 <sup>th</sup> September, 2016	P5133	Animal Husbandry (Alternative A) 3 (Alternative to Practical Work)*	2hrs	08.30a.m. – 10.30a.m.
	P5163	Forestry 3 (Alternative to Practical Work)*	2hrs	08.30 a.m. – 10.30a.m.
	P1071 P1071	Typewriting Typewriting	2hrs 40mins 2hrs 40mins	08.30a.m – 11.10a.m. (1 <sup>st</sup> Set) 11.30 a.m. – 2.10 p.m.(2 <sup>nd</sup> Set)
	P6012 P6011	Applied Electricity 2 (Essay) Applied Electricity 1 (Objective)	1hr 1hr	1.00 p.m. – 2.00 p.m. 2.00 p.m. – 3.00 p.m.
	P5072 P5071	General Agriculture 2 (Essay)* General Agriculture 1 (Objective)*	2hrs 1hr	1.00 p.m. – 3.00 p.m. 3.00 p.m. –4.00 p.m.
Wednesday 7 <sup>th</sup> September, 2016	P3042 P3041	French 2 (Essay) French 1 (Objective)	1hr 15mins 1hr	08.30 a.m. – 09.45 a.m. 09.45 a.m. – 10.45a.m.
d.	P5152 P5151	Fisheries 2 (Alternative A) (Essay)* Fisheries 1 (Alternative A) (Objective)*	2hrs 1hr	1.00 p.m. – 3.00 p.m. 3.00 p.m. – 4.00 p.m.
Thursday, 8 <sup>th</sup> September, 2016	P1042 P1041	Financial Accounting 2 (Theory and Practice) Financial Accounting 1 (Objective)	2hrs 30mins 1hr	08.30 a.m. – 11.00 a.m. 11.00 a.m. – 12.00 noon
D:1 oth	P7082 P7081	Ceramics 2 (Essay)* Ceramics 1 (Objective)*	2hrs 50mins	08.30 a.m. – 10.30a.m. 10.30 a.m. – 11.20 a.m.
Friday 9 <sup>th</sup> September, 2016	P3023/A P3023/A	English Language 3 (Oral)*/*** English Language 3 (Oral)*/***	45mins 45mins	08.30a.m – 09.15a.m (1 <sup>st</sup> Set) 09.45a.m. – 10.30a.m. (2 <sup>nd</sup> Set)
Saturday, 10 <sup>th</sup> September, 2016	P4022 P4021 P7042	General Mathematics/Mathematics (Core) 2 (Essay) General Mathematics/Mathematics (Core) 1 (Objective)	2hrs 30mins 1hr 30mins	08.30 a.m. – 11.00 a.m. 1.00 p.m.– 2.30 p.m. 08.30 a.m. – 10.30 a.m.
Monday, 12 <sup>th</sup> September, 2016	P7042 P7041 P7043	Management-In-Living 2 (Essay)*/*** Management-In-Living 1 (Objective)*/*** Management-In-Living 3 (Alternative to Practical Work)*/***	2hrs 1hr 1hr	10.30 a.m. – 11.30 a.m. 10.30 a.m. – 11.30 a.m. 2.30 p.m. – 3.30 p.m.
Thursday,15 <sup>th</sup> September, 2016	P5122 P5121	Physics 2 (Essay) Physics 1 (Objective)	1hr 30mins 1hr 15mins	08.30 a.m. – 10.00a.m. 10.00 a.m. – 11.15a.m.
Friday, 16 <sup>th</sup>	P2043 P5053	Geography 3 (Practical and Physical Geography) Chemistry 3 (Alternative to Practical Work)	1hr 50mins 1hr 30mins	1.00 p.m. – 2.50p.m. 08.30 a.m. – 10.00 a.m.
September, 2016	P5132 P5131	Animal Husbandry (Alternative A) 2 (Essay)* Animal Husbandry (Alternative A) 1 (Objective)*	2hrs 1hr	2.00 p.m – 4.00p.m. 4.00 p.m. – 5.00 p.m.
G + 1 17 <sup>th</sup>	P6032 P6031	Auto Mechanics 2 (Essay) Auto Mechanics 1 (Objective)	1hr 30mins 1hr	2.00 p.m. – 3.30 p.m. 3.30 p.m. – 4.30 p.m.
Saturday, 17 <sup>th</sup> September, 2016	P2032 P2031 P2102	Economics 2 (Essay) Economics 1 (Objective) Literature-In-English 2(Prose)	2hrs 1hr 1hr 15mins	08.30 a.m. – 10.30 a.m. 10.30 a.m. – 11.30 a.m. 8.30 a.m. – 9.45 a.m.
Monday, 19 <sup>th</sup> September, 2016	P2102 P2101 P6053	Literature-In-English 1 (Objective)  Electronics 3 (Practical)	1hr 15mins 1hr 3hrs	9.45 a.m. – 9.45 a.m. 9.45 a.m. – 10.45 a.m 08.30 a.m. – 11.30a.m. (1st Set)
,	P6053 P2103	Electronics 3 (Practical)  Literature-In-English 3 (Drama & Poetry )	3hrs 2hrs 30mins	12.00 noon – 3.00 p.m. (2 <sup>nd</sup> Set) 1.00 p.m. – 3.30 p.m.
Tuesday, 20 <sup>th</sup> September, 2016	P5052 P5051	Chemistry 2 (Essay) Chemistry 1 (Objective)	2hrs 1hr	08.30 a.m. – 10.30 a.m. 10.30 a.m. – 11.30 a.m.
	P2052 P2051 P6052	Government 2 (Essay) Government 1 (Objective) Electronics 2 (Essay)	2hrs 1hr 1hr	1.00 p.m. – 3.00 p.m. 3.00 p.m. – 4.00 p.m. 1.00 p.m. – 2.00 p.m.
	P6051	Electronics 1 (Objective)	1hr	2.00 p.m. – 3.00 p.m.

DATE	PAPER CODE	SUBJECT/PAPER	DURATION	TIME
Wednesday, 21st	P5162	Forestry 2 (Essay)*	2hrs	1.00p.m. – 3.00p.m.
September, 2016	P5161	Forestry 1 (Objective)*	1hr	3.00p.m. – 4.00p.m.
	P7112	Jewellery 2 (Essay)*	2hrs	1.00p.m. – 3.00p.m.
	P7111	Jewellery 1 (Objective)*	50mins	3.00p.m. – 3.50 p.m.
Thursday, 22 <sup>nd</sup>	P5073	General Agriculture 3 (Alternative to Practical Work) *	2hrs	08.30 a.m. – 10.30 a.m.
September, 2016	P6093	Woodwork 3 (Practical)	3hrs	08.30 a.m. – 11.30 a.m. (1 <sup>st</sup> Set)
	P6093	Woodwork 3 (Practical)	3hrs	12.00 noon – 3.00 p.m. (2 <sup>nd</sup> Set)
	P7152	Textiles 2 (Essay)*	2hrs	08.30 a.m. – 10.30 a.m.
	P7151	Textiles 1 (Objective)*	1hr	10.30 a.m. – 11.30a.m.
Friday, 23 <sup>rd</sup>	P2072	History 2 (Essay)	2hrs	08:30 a.m. – 10:30 a.m.
September, 2016	P2071	History 1 (Objective)	1hrs	10:30 a.m. – 11:30 a.m.
	P6232	Information and Communication Technology (Elective) 2 (Essay)*	2hrs	2.00 p.m. – 4.00 p.m.
	P6231	Information and Communication Technology (Elective) 1 (Objective)*	1hr	4.00 p.m. – 5.00 p.m.
Saturday, 24 <sup>th</sup>	P2142	Social Studies 2 (Essay)*	3hrs	08.30 a.m. – 11.30 a.m.
September, 2016	P2141	Social Studies 1 (Objective)*	50mins	2.00 p.m. – 2.50 p.m.
Monday, 26 <sup>th</sup>	P2022	Christian Religious Studies 2 (Essay)	2hrs	08.30 a.m. – 10.30 a.m.
September, 2016	P2021	Christian Religious Studies 1 (Objective)	1hr	10.30 a.m. – 11.30 a.m.
	P2082	Islamic Studies 2 (Essay)	2hrs	08.30 a.m. – 10.30 a.m.
	P2081	Islamic Studies 1 (Objective)	50mins	10.30 a.m. – 11.20 a.m.
	P2152	West African Traditional Religion 2 (Essay)*	2hrs 10mins	08.30 a.m. – 10.40 a.m.
	P2151	West African Traditional Religion 1 (Objective)*	50mins	10.40 a.m. – 11.30 a.m.
	P7093	General Knowledge in Art 3A (Drawing and Painting)*	3hrs	08.30 a.m. – 11.30 a.m.
Tuesday, 27 <sup>th</sup>	P4012	Further Mathematics/Mathematics (Elective) 2 (Essay)	2hrs 30mins	08.30 a.m. – 11.00 a.m.
September, 2016	P1022	Clerical Office Duties 2 (Essay)	2hrs 10mins	08.30 a.m. – 10.40 a.m.
	P1021	Clerical Office Duties 1 (Objective)	50mins	10.40 a.m. – 11.30 a.m.
	P4011	Further Mathematics/Mathematics (Elective) 1 (Objective)	1hr 30mins	2.00 p.m. – 3.30 p.m.
Wednesday, 28 <sup>th</sup>	P5123	Physics 3 (Alternative to Practical Work)	2hrs 45mins	08.30 a.m. – 11.15 a.m.
September, 2016	P7022	Foods and Nutrition 2 (Essay)	1hr 15mins	1.00p.m. – 2.15 p.m.
	P7021	Foods and Nutrition 1 (Objective)	1hr	2.15 p.m. – 3.15 p.m.
	P7132	Picture Making 2 (Essay)*	2hrs	1.00 p.m. – 3.00 p.m.
	P7131	Picture Making 1 (Objective)*	50mins	3.00  p.m. - 3.50  p.m.
	P6043	Building Construction 3 (Building Drawing and Essay)	2hrs 30mins	1.30 p.m. – 4.00 p.m.
Thursday, 29 <sup>th</sup>	P1012	Business Management 2 (Essay)	2hrs	08.30 a.m. – 10.30 a.m.
September, 2016	P1011	Business Management 1 (Objective)	1hr	10.30 a.m. – 11.30a.m.
,	P7072	Basketry 2 ( (Essay)*	2hrs	08.30 a.m. – 10.30 a.m.
	P7071	Basketry 1 (Objective)*	50mins	10.30 a.m. – 11.20 a.m
	P6013	Applied Electricity 3 ( Practical )	3hrs	08.30 a.m – 11.30 a.m. (1 <sup>st</sup> Set)
	P6013	Applied Electricity 3 (Practical)	3hrs	12.00 noon. – 3.00 p.m. (2 <sup>nd</sup> Set)
	P7053	Music 3A (Aural)	45mins	1.00 p.m. – 1.45 p.m.

DATE	PAPER CODE	SUBJECT/PAPER	DURATION	TIME
Friday, 30 <sup>th</sup>	P7092	General Knowledge in Art 2 (Essay)*	1hr 30mins	1.00 p.m. – 2.30 p.m.
September, 2016	P7091	General Knowledge in Art 1 (Objective)*	50mins	2.30 hrs. – 3.20 p.m.
	P5142	Crop Husbandry and Horticulture 2 (Essay)*	2hrs	08.30 a.m. – 10.30 a.m.
	P5141	Crop Husbandry and Horticulture 1 (Objective)*	1hr	10.30 a.m. – 11.30 a.m.
	P5143	Crop Husbandry and Horticulture 3 (Alternative to Practical Work)*	2hrs	2.00 p.m. – 4.00p.m.
	P6082	Technical Drawing 2 (Essay)	1hr 45mins	08.30 a.m. – 10.15 a.m.
	P6081	Technical Drawing 1 (Objective)	1hr	10.15 a.m. – 11.15 a.m.
	P7102	Graphic Design 2 (Essay)*	2hrs	08.30 a.m. – 10.30 a.m.
	P7101	Graphic Design 1 (Objective)*	50mins	10.30 a.m. – 11.20 a.m.
	P6042	Building Construction 2 (Essay)	1hr	2.00 p.m. – 3.00 p.m.
	P6041	Building Construction 1 (Objective)	45mins	3.00 p.m. – 3.45 p.m.
Saturday, 1 <sup>st</sup>	P5172	Integrated Science 2 (Essay)*	1hr 30mins	08.30 a.m. – 10.00 a.m.
October, 2016	P5171	Integrated Science 1 (Objective)*	1hr	10.00 a.m. – 11.00 a.m.
	P5173	Integrated Science 3 ( Alternative to Practical Work)*	2hrs.	1.00 p.m 3.00 p.m.
Monday, 3 <sup>rd</sup>	P3161	Dagaare(Elective) 1 (Essay*	3hrs	08.30 a.m. – 11.30 a.m.
October, 2016	P3171	Dagbani(Elective) 1 (Essay)*	3hrs	08.30 a.m. – 11.30 a.m.
	P3181	Dangme(Elective) 1 (Essay)*	3hrs	08.30 a.m. – 11.30 a.m.
	P3191	Ewe (Elective) 1 (Essay)*	3hrs	08.30 a.m. – 11.30 a.m.
	P3201	Fante(Elective) 1 (Essay)*	3hrs	08.30 a.m. – 11.30 a.m.
	P3211	Ga(Elective) 1 (Essay)*	3hrs	08.30 a.m. – 11.30 a.m.
	P3221	Gonja (Elective) 1 (Essay)*	3hrs	08.30 a.m. – 11.30 a.m.
	P3231	Kasem(Elective) 1 (Essay)*	3hrs	08.30 a.m. – 11.30 a.m.
	P3241	Nzema(Elective) 1 (Essay)	3hrs	08.30 a.m. – 11.30 a.m.
	P3251	Twi (Akuapem) (Elective) 1 (Essay)*	3hrs	08.30 a.m. – 11.30 a.m.
	P3261	Twi (Asante) (Elective) 1 (Essay)*	3hrs	08.30a.m. – 11.30 a.m.
	P7094	General Knowledge in Art 3B (Lettering and Design)*	3hrs	08.30 a.m. – 11.30 a.m.
	P3162	Dagaare (Elective) 2 (Essay)*	2hrs 30mins	1.00p.m. – 3.30 p.m.
	P3172	Dagbani (Elective) 2 (Essay)*	2hrs 30mins	1.00 p.m. – 3.30 p.m.
	P3182	Dangme (Elective) 2 (Essay)*	2hrs 30mins	1.00 p.m. – 3.30 p.m.
	P3192 P3202	Ewe (Elective) 2 (Essay)* Fante (Elective) 2 (Essay)	2hrs 30mins 2hrs 30mins	1.00 p.m. – 3.30 p.m. 1.00 p.m. – 3.30 p.m.
	P3212	Ga (Elective) 2 (Essay)*	2hrs 30mins	1.00 p.m. – 3.30 p.m. 1.00 p.m. – 3.30 p.m.
	P3222	Gonja (Elective) 2 (Essay)*	2hrs 30mins	1.00 p.m. – 3.30 p.m.
	P3232	Kasem (Elective) 2 (Essay)*	2hrs 30mins	1.00 p.m. – 3.30 p.m.
	P3242	Nzema (Elective) 2 (Essay)*	2hrs 30mins	1.00 p.m. – 3.30 p.m.
	P3252	Twi (Akuapem) (Elective) 2 (Essay)*	2hrs 30mins	1.00 p.m. – 3.30 p.m.
The sth	P3262	Twi (Asante) (Elective) 2 (Essay)*	2hrs 30mins	1.00 p.m. – 3.30 p.m.
Tuesday, 4 <sup>th</sup>	P5153	Fisheries (Alternative A) 3 (Alternative to Practical Work) *	2hrs	08.30 a.m. – 10.30a.m.
October, 2016				Landa de la constanta de la co
Wednesday, 5 <sup>th</sup>	P6073	Metalwork 3 ( Practical )	3hrs 10mins	08.30 a.m. – 11.40 a.m. (1 <sup>st</sup> Set)
October, 2016	P6073	Metalwork 3 ( Practical )	3hrs 10mins	12.00 noon – 3.10p.m. (2 <sup>nd</sup> Set)

DATE	PAPER CODE	SUBJECT/PAPER	DURATION	TIME
Thursday, 6 <sup>th</sup>	P1052	Principles of Cost Accounting 2 (Essay)	2hrs	08.30 a.m. – 10.30 a.m.
October, 2016	P1051	Principles of Cost Accounting 1 (Objective)	1hr	10.30 a.m. – 11.30 a.m.
	P6233	Information and Communication Technology (Elective) 3 (Practical)*	2hrs	08.30 a.m. – 10.30 a.m.(1 <sup>st</sup> Set)
	P6233	Information and Communication Technology (Elective) 3 (Practical)*	2hrs	11.00 a.m. – 1.00 p.m. (2 <sup>nd</sup> Set)
	P7052	Music 2 (Essay)	2hrs	1.00 p.m – 3.00 p.m.
	P7051	Music 1 (Objective)	1hr	3.00 p.m. – 4.00 p.m.
Friday, 7 <sup>th</sup>	P6083	Technical Drawing 3 (Sketches, Building and Mechanical Drawing)	2hrs 45mins	8.30 a.m. – 11.15 a.m.
October, 2016	P6072	Metalwork 2 (Essay)	1hr 30mins	2.00 p.m. – 3.30 p.m.
	P6071	Metalwork 1 (Objective)	1hr	3.30 p.m. – 4.30 p.m.

- \* Available to candidates in Ghana only
- \*\* Available to candidates in Nigeria only
- \*\*\* Available to candidates in The Gambia and Sierra Leone only
- \*\*\*\* Available to candidates in Liberia only

#### **Notes**

#### 1. Difference in Time on Question Paper and Timetable

Where the duration indicated on the question paper differs from that on the timetable, the one on the question paper should be followed.

## 2. Question Papers to be Given Out in Advance of the Dates They Are to be Taken

### (1) Visual Art 3

<u>Paper 3A –</u> Instructions will be given to supervisors two weeks before the paper is due to be taken.

<u>Paper 3B -</u> Question papers will be given to candidates two weeks before the paper is due to be taken.

# (2) <u>General Knowledge-In-Art Paper 3</u>

The question paper for General Knowledge-In-Art 3 will be given to candidates **two weeks** before the paper is due to be taken.

# (3) <u>Block Laying, Bricklaying and Concrete Works 3 (Practical)</u>

Question paper will be given to candidates three days before the paper is due to be taken.

# (4) **Project Work Papers**

The question papers for project work for Basketry, Graphic Design, Leatherwork, Ceramics, Sculpture, Picture Making, Textiles, Jewellery, Painting & Decorating, Dyeing & Bleaching and Leather Goods Manufacturing & Repair will be forwarded to candidates **two weeks** in advance of the examination. The exact date for the delivery of question papers to candidates will be communicated to them.

## 3. Extra Time for Blind, Deaf and Dumb Candidates

Blind, deaf and dumb candidates should be allowed **one and half** times the time allotted to other candidates.

## <u>HEADQUARTERS, ACCRA</u> <u>JANUARY, 2016</u>